Gratis DK levering ved afhentning i pakkeboks.

Kakaodyrkning

På Hotel Chocolats kakaoplantage i Saint Lucia er vi på nuværende tidspunkt i stand til at dyrke, høste, fermenterer og tørre kakaobønner. Da fabrikken var bygget færdig og oppe at køre effektivt, var vi i stand til at konvertere kakaobønner fra vores plantage og bønner fra andre plantager på øen.

Plantning og podning
Uanset om den er vokset fra et frø eller podet på roden af stammen, er kakao et ret vanskeligt træ at få til at vokse. Derfor bliver det altid plejet som et frøplante først, og derefter udplantes den på plantagen. Selv da kan de ikke klare sig selv, eftersom kakao er et skrøbeligt træ. Det behøver både skygge og solskin, hyppig regn og beskyttelse mod vind, skadedyr og sygdomme. Alle vores nye frøplanter er skabt ved podning. Det er en proces, hvormed stiklinger fra vores mest robuste træer kan dyrkes på en stærk og produktiv grundstamme. Det er dyrere og mere tidskrævende end at få et træ til at vokse fra et frø, men det giver os muligheden for at kontrollere præcist hvilke træer, vi formerer, og derved giver et hurtigere udbytte. Vi har arbejdet sammen med universitetseksperter for at identificerer DNA fra de gamle og sjældne kakaotræer på vores estate, som vi derefter formerer for at skabe nye kimplanter til at reproducere og udvide vores historiske estate.

Høste, fermenterer og tørre
Kun omkring 1-3% af de delikate små kakaoblomster på et træ fortsætter med at producere kakaobælge. Bælgene vokser, hvad der er ualmindeligt, direkte fra grenene, som går fra hovedstammen på træet, og det gør de hele året. Det tager ca. 6 måneder for dem at vokse sig til modne bælge. Vi høster to gange om året. Den vigtigste høst sker mellem november og februar, og så er der en mindre høst mellem april og juni.

Bælgene bliver plukket, når de er modne og bliver derefter efterladt til hvile i tre eller flere dage, hvorefter de er ’knækket’ (åbnet med stor præcision ved hjælp af skarpe macheter). De tomme bælge bruges som organisk gødning rundt om på estatet, mens frøene og kakaopulpen bliver skrabet ud og lagt i trækasser i gæringsområdet. Det er en afgørende 7-dages proces, hvor bønnerne gennemgår en kemisk reaktion, og grundlaget for fremtidige chokoladefarver er lagt. Vi vender kasserne hver anden dag ved hjælp af kakaotræspadler og indsamler data om temperaturen ved hvert besøg – bønnerne kan nå op på en temperatur på 50°C.

Efter 7 dage lægges bønnerne ud på bakker for at tørre i den varme Saint Lucia sol. På Rabot Estate lige som på andre steder i Vestindien kan vores tørrebrædder skubbes ind under afdækning, da man aldrig kan vide, hvornår den næste tropiske regn kommer. For nyligt begyndte vi også at beskytte vores bønner mod den varmeste tid på dagen ved at sætte dem i skyggen og undgå at brænde eller overtørre dem.